Beveiliging

Zet zelf de eerste vijf stappen richting cyberveiligheid!

Driekwart van de ondervraagde ondernemers maakt zich nog weinig zorgen over digitale veiligheid van hun bedrijf. Dit is niet zo gek, want het ondernemen zélf gaat natuurlijk voor alles. Maar is die onbezorgdheid over hun digitale veiligheid wel terecht? Voorbeeld: Dit jaar hebben cybercriminelen bij ruim de helft van de kleine bedrijven geprobeerd geld of data te bemachtigen. Maar geen zorgen, met een beetje good old ondernemersspirit kan iedere mkb’er zelf de eerste stappen zetten richting de cyberveiligheid van de onderneming. En daarvoor is in het beging niet eens IT-kennis nodig!

Stap 1: Vergroot actief de kennis over internetcriminaliteit
Denk je bij het woord ‘cybercriminaliteit’ aan een man in een hoodie in een donkere omgeving met allemaal monitoren met 1-tjes en nulletjes om zich heen? Newsflash: dat is gelukkig niets van waar. Het zegt niets over de werkelijke gevaren die op de loer liggen. Cybercriminaliteit kan uit onverwachte hoeken komen – phishing mails en onbeveiligde USB-sticks zijn slechts het topje van de ijsberg.

Dus, investeer wat tijd in een goed rondje online research en houd de media goed in de gaten. Hiermee spijker je op een simpele manier je kennis over cybercriminaliteit eenvoudig bij.

Stap 2: Maak de urgentie zichtbaar: cyberbeveiliging is geen bijzaak, maar hoofdzaak
Een cyberaanval klinkt voor veel ondernemers als “dat overkomt alleen anderen”. Toch is het zeker niet ondenkbaar dat een kleine onderneming wordt getroffen door een cyberaanval – juist omdat de urgentie niet altijd voelbaar is en de beveiliging meestal niet de hoge prioriteit kent als bij grotere bedrijven.

Daarom is het belangrijk dat de urgentie van cyberveiligheid zowel bij jezelf als bij je werknemers gaat leven. Cybercriminaliteit komt zelfs vaker voor dan diefstal, en wist je ook dat cybercriminelen naast het verspreiden van malware en ransomware per e-mail nu ook Whatsapp en SMS als kanaal hebben ontdekt?

Stap 3: Brengt het risico voor je eigen onderneming inzichtelijk
Er zijn ontelbare gevaren op te noemen, maar welke vormen nu het grootste risico voor jouw eigen, specifieke onderneming? Inventariseer hoe kwetsbaar je eigen onderneming is voor internet criminelen. Kom hierachter met de
Cyber Risicoscan
en ontdek in 10 minuten welke risico’s jouw bedrijf mogelijk loopt op het gebied van cyber en cybersecurity. Wanneer de scan is afgerond, ontvang je per e-mail een rapport met daarin jouw score en een aantal tips. Daarmee kun je vervolgens direct mee aan de slag.
Stap 4: Schakel externe kennis in waar je zelf niet genoeg van weet
Niet alle ondernemers zijn kenners op het gebied van IT. En dat is heel begrijpelijk. Schoenmaker, blijf bij je leest. Het is verstandig om zaken uit te besteden waar je zelf niet genoeg kennis van hebt. Dat geldt ook net zo goed voor je IT en cyberbeveiliging. Het is op dit gebied niet aan te raden om te gaan Doe-het-zelven, bovendien kun je door het inschakelen van hulp van buitenaf, je blijven focussen op de core van je eigen onderneming.

Stap 5: Blijf nadenken
Ondernemen is durven risico’s te nemen, dat is vaak zelfs een bepalende factor in het succes van de onderneming. Daarnaast zijn ondernemers ook goed in het gebruiken van hun gezonde verstand. En juist dat gezonde verstand is essentieel bij het voorkomen van cybercriminaliteit. Want iedere ondernemer weet heel goed dat hij moet kiezen voor veilige apparatuur, niet iedereen zomaar toegang moet geven tot zijn data en dat het laten rondslingeren van gevoelige informatie niet heel handig is.

Met deze paar simpele stappen leg je zelf al de eerste basis voor cyberveiligheid voor je bedrijf.

Wil je meer weten hoe je Cyber Secure kan ondernemen? En hoe je jouw bedrijf kunt beschermen?
Maak vrijblijvend een afspraak voor een risico scan op maat voor uw bedrijf.

Contact